Interview JONGIN Arnhem (Dutch)

De 19-jarige Marc Gijsbers oftewel Marc Moore is al sinds jonge leeftijd bezig met muziek. Ooit begonnen op de cello en tegenwoordig allround DJ en Producer, Deep House DJ en producer en evenementenorganisator. Dit jaar won hij de voorrondes van de Pepsi DJ Clash van Dancetour en mocht openen op de Arnhemse editie van dit evenement. Naast veel draaien in verschillende clubs en cafés in Arnhem en Nijmegen wil hij binnen een jaar zijn eerste release uitbrengen. Aan ambitie geen gebrek bij dit jonge talent!

Wanneer ben je begonnen met DJ’en?
“Aan die vraag zit een voorgeschiedenis verbonden, laat ik gewoon bij het begin beginnen. Ik ben van huis uit opgegroeid met klassieke muziek en kom uit een echt muzikaal gezin. Ik ben begonnen met het spelen van cello.

Marc Moore 2

Foto: Joris Raaijman

Mijn eerste aanraking met elektronische muziek was eigenlijk toen ik het programma Reason ontdekte. Ik vond het echt te gek om met allerlei digitale synthesizers eigen composities te maken en te experimenteren met alle opties van dat programma. Deze kleine stijlbreuk met mijn muzikale verleden werd door mijn ouders eigenlijk alleen maar toegejuicht, ze vonden het prachtig dat ik actief muziek bleef maken.

Toen ik een jaar of 13 was zag ik een DJ draaien op een schoolfeest bij het Stedelijk Gymnasium Arnhem. In die tijd was de eclectic house echt in opkomst. Eclectic house was in die tijd een mix van Hip-Hop, R&B en House. Namen als DJ Chuckie en Hardwell zijn met die stijl groot geworden. Die DJ op het feest van het SGA draaide ook veel eclectic. Ik was was meteen verkocht, ik moest en zou ook gaan draaien.”

En toen?
“Zo gezegd, zo gedaan. Ik kocht een midi-controller en leerde mijzelf mixen. Ik draaide vooral muziek van anderen en niet zozeer eigen producties. Op een gegeven moment ben ik mijn mixjes op YouTube gaan zetten. Binnen een jaar had ik zo’n 1.5 miljoen views. Toen ging het balletje langzaam rollen. Ik draaide af en toe al op kleine feestjes en verjaardagen. Op een gegeven moment heb ik zelf het evenementenbureau Dutch Entertainers benaderd. Zij organiseerden toentertijd 14+ feesten en hier mocht ik komen draaien. Eén van die feesten was La Loca, een soort schoolfeest in The Level dat zich richt op de wat jongere jongeren. De organisatie gaf mij altijd de kans om te draaien en mijzelf verder te ontwikkelen als DJ.

Ik herinner mijn eerste clubboeking nog goed. Jeroen Post draaide voor mij in the Level. Toen hij rond een uurtje of één ’s nachts zijn set had afgerond was de zaal al zo goed als leeg. Al tijdens mijn eerste plaat gingen alle lichten aan en stopte de avond. Maar daar heb ik mij niet door uit het veld laten slaan, ik vond het alleen al een eer om gevraagd te worden. Gelukkig volgden hierna veel succesvollere avonden, haha.

Van het één kwam het ander; in 2012 tekende ik een contract bij het Nijmeegse Oubaha Beheer. Zij verzorgen complete concepten en beheren uiteenlopende clubs en cafés. Ik kon toen op vaste basis gaan draaien bij onder andere de Drie Gezusters en Club van Buuren in Nijmegen en Plaza in Arnhem. Bij de Nijmeegse clubs moest ik mij als DJ altijd echt binnen het muzikale concept houden, maar Plaza bood mij na een tijdje toch wat meer ruimte voor experiment. Door al deze ervaringen heb ik toen echt goed all-round leren draaien. Je leert echt inspelen op het publiek en dat is één van de belangrijkste kwaliteiten die je als DJ moet hebben.

Door veel te draaien kreeg ik ook steeds meer boekingen binnen, rond de zestig stuks in 2013. Begin 2014 heb ik mij ook ingeschreven voor de Pepsi DJ Clash van Dancetour. Ik werd geselecteerd voor de voorronde die ik vervolgens ook won. Vervolgens mocht ik openen op Dancetour. Een geweldige ervaring. Zoiets levert je naast bekendheid en ervaring ook veel waardevolle contacten op.”

Waar ben je nu mee bezig?
“Ik heb net mijn diplomering achter de rug en start na de vakantie een studie in Rotterdam. Ik heb nu lekker veel tijd dus ben ik veel aan het draaien in onder andere Plaza in Arnhem en de Drie Gezusters in Nijmegen. Per augustus 2014 stop ik bij Oubaha en begin ik als DJ bij Loft in Arnhem. Ik ben ook nog steeds bezig met produceren. Daarnaast ben ik druk bezig om zelf een totaalconcept te ontwikkelen dat hopelijk in september dit jaar het licht gaat zien. Hier kan ik nog niet veel over kwijt, behalve dat dit een concept gaat worden wat tot in de puntjes is uitgedacht en nog niet eerder is georganiseerd in Arnhem.

Op 3 juli draaide ik op het eindfeest van het SGA in de Rijnhal. Wel grappig, want mijn interesse voor DJ’en ontstond ook op een feest van het SGA. En nu, een aantal jaar later, sta ik er zelf. De cirkel is bijna rond.

Waar ik eigenlijk zelf wel een beetje van baal is de 18+ grens die veel uitgaansgelegenheden aanhouden. Voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar is er daardoor echt een beetje een gat ontstaan in het uitgaansleven. Voor de wat jongere jongeren tot een jaar of 16 zijn er hier in Arnhem feesten zoals la Loca en FRIS. Maar daar ga je als jongere van 16 of 17 ook niet meer naar toe.”

Waar zou je graag nog eens willen draaien?
“Nou, een grote club als Ushuaïa op Ibiza lijkt mij wel wat. Eigenlijk alle plekken wel waar de crowd echt voor de muziek en sound komt. En dan lekker mijn plaatjes draaien over een grote set Funktion One geluid.

Iets haalbaarder is weer eens draaien op Dancetour. Ik vind de organisatie en hun visie echt goed. Ze hebben een brede programmering, weten toegankelijke events te organiseren en geven veel ruimte aan opkomend talent. Verder zou ik ook graag wat meer in clubs het westen van het land willen draaien. Een keer een set draaien in nachtclub AIR lijkt me geweldig.”

En hoe ziet de nabije toekomst er voor je uit?
“Nou, ik blijf sowieso veel draaien. Momenteel draai ik echt all-round, maar ik wil mij wat meer focussen op de deep- en techhouse. Ik wil van de commerciële sound af. Meer draaien in het buitenland wil ik ook gaan doen, net als wat meer produceren en mijn eigen identiteit als artiest verder ontwikkelen.

Draaien en produceren staan echt los van elkaar bij mij. Er zit best wat stijlverschil tussen mijn eigen tracks en de nummers die ik draai. Ik krijg redelijk wat positieve feedback op mijn zelfgeproduceerde tracks, maar ik heb er nog nooit eentje uitgebracht. Ik wil binnen ongeveer een jaar graag mijn eerste release uitbrengen, het liefste een single of een EP.”

Op welk label zou je graag een release willen uitbrengen?
Als Lost Records, OFF Recordings of Defected Records mij zouden benaderen voor een release dan hoef ik niet eens na te denken over mijn antwoord…

Stel, je platentas wordt gejat. Welke 3 platen zou je direct weer aanschaffen?
Storm Queen – Look Right Through (MK Dub III)
Secondcity – I Wanna Feel
Frits Wentink – Ready Set Go (Original Mix)

Tot slot, heb je nog tips voor mensen die ook willen beginnen met draaien of produceren?
“Misschien ken je wel iemand met draaitafels of een midicontroller. Ga dat eens uitproberen. Er zal een hele hoop informatie op je afkomen. Het leren omgaan met gear brengt een vrij grote leercurve met zich mee, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Online zijn er enorm veel goede tutorials te vinden.

Ik denk ook dat het erg belangrijk is dat je openstaat voor allerlei soorten muziek. Kijk en luister goed hoe composities in elkaar zitten en hoe je hier overgangen tussen kan maken. Ik heb mijzelf aangeleerd om goed en snel tracks in te mixen. Dat is essentieel als je goed op je publiek wilt kunnen inspelen.

Wanneer je verder wilt komen dan zelf een beetje draaien op je kamer dan speelt je persoonlijke instelling ook sterk mee. Boekingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet durven vragen en assertief zijn. Vraag andere DJ’s om tips en feedback op je sets. Je moet niet bang zijn voor kritiek. Goed onderbouwde kritiek is in zo’n geval bijna waardevoller dan een volle platentas. Met een open attitude en voldoende vasthoudendheid kom je al een heel eind.”

Source: http://jonginarnhem.nl/talenten/interview-marc-moore/